Vad är Brott och straff?

Brott och straff hör till en av världens mest lästa och mest berömda romaner och är skriven av en av världslitteraturens största författare: Fjodor Dostojevskij (1821-1881). Den är romanernas roman helt enkelt och utkom 1866 i Ryssland.

I centrum för romanen står Raskolnikov. En ung före detta student som kuvad av sin fattigdom isolerat sig från omgivningen, blivit folkskygg men upphört att bry sig om de vardagliga problemen. Raskolnikov har planerat ett mord på en rik och illa omtyckt pantlånerska och sätter i romanens relativt tidiga skede sina planer i verket. Allt går dock inte enligt planerna. Dels kommer pantlånerskans yngre syster oväntat, vilket får Raskolnikov att mörda även henne och dels visar sig Raskolnikovs handlingsförmåga inte vara så rationell som han räknat med. Han kommer undan dådet men inte ångesten som följde. Han lider av samvetskval och rädsla för att åka fast men går också i tankarna på att ange sig själv. Det är också precis vad han gör i romanens slutskede.

I epilogen får man reda på att Raskolnikov dömts till ett sju år långt fängelsestraff i Sibirien. Med honom följer den prostituerade Sonja, som han under tiden efter mordet kommit att ingå ett förhållande med. Romanen slutar relativt lyckligt med en antydan om ett nytt (religiöst) liv i en dittills okänd verklighet. I ett förord till boken skriver Monika Fagerholm att Brott och straff är en roman, förutom om ett brott och straffet, om en resa genom ett mörker till ett nytt liv.

Brott och straff som definitivt är ett av Dostojevskijs mest centrala verk skrevs under en tid då författaren var luspank och högt skuldsatt efter att ha spelat bort alla sina pengar. Dessförinnan hade Dostojevskij själv avtjänat ett flera år långt fängelsestraff i Sibirien efter illegalt deltagande i möten där man diskuterade västerländska samhällsidéer och Rysslands framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *