Vad är Lolita?

Lolita har nuförtiden kommit att bli en benämning på en ung flicka som förför äldre män. Men i grund och botten är det en roman från 1955, skriven av den rysk-amerikanske författaren Vladimir Nabokov (1899–1977). Engelska är romanens originalspråk och 1957 utkom den i svensk översättning. Romanen har genom tiderna fascinerat och inte minst provocerat på grund av dess kontroversiella innehåll. Huvudkaraktären tillika berättaren är Humbert Humbert; en medelålders professor i litteratur som blir besatt av den tolv år gamla Dolores Haze. Lolita är hans privata smeknamn på Dolores. För att komma åt Lolita gifter han sig med hennes mamma varpå det ena efter det andra sker.

Romanens andra del handlar om hur Humbert Humbert och Lolita bilar genom USA och övernattar på olika motell. Lolita har blivit föräldralös efter att hennes mamma i upprört tillstånd kört ihjäl sig, och hamnat i beroendeställning till Humbert Humbert. Han utnyttjar detta och manipulerar henne till att stanna i en sexuell relation med honom genom bland annat mat, pengar och diverse aktiviteter. I rädslan över att förlora henne blir han alltmer svartsjuk och paranoid vilket visar sig vara inte helt obefogat. Lolita lyckas en dag fly från Humbert Humbert och återser honom inte förrän två år senare då hon desperat sökt upp honom för att låna pengar. I samband med återseendet uppdagas att Lolita fått hjälp att fly av en manlig bekant till hennes mamma, Clare Quilty som varit ute efter att göra Lolita till en porrstjärna. Humbert Humbert söker upp Quilty och skjuter honom till döds.

Romanen är skriven i dagboksform med språk som av många anses förföriskt. Enligt Nabokov själv lurade vissa av hans berättartekniska grepp i början av romanen några av hans tidiga läsare att tro att Lolita var en erotisk roman. Läsare med sådana förhoppningar kunde lämnas uttråkade och besvikna. Lolita är inte snusklitteratur utan ett klassiskt, litterärt mästerverk om besatthet och självbedrägeri. Den tilldelades fjärde plats på Modern Librarys kritiker- och litteraturvetarpanels lista över 1900-talets mest betydande engelskspråkiga romaner. Romanen har filmatiserats två gånger. 1962 av Stanley Kubrick och 1997 av Adrian Lyne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *