Vad är New York-trilogin?

New York-trilogin är en litterär klassiker i tre delar från 1985-1986. Den är skriven av den amerikanska författaren Paul Auster, född 1947, i form av en detektivroman. Trilogin handlar om identitet samt om relationen mellan fiktion och verklighet. De tre delarna utgör tre separata historier varav den första; Stad i glas (1985) handlar om deckarförfattaren Quinn som blir indragen i ett märkligt mysterium i och med att han blir uppringd av en kvinna som söker detektiven Paul Auster. Mysteriet får slutligen Quinn att tappa greppet om sin tillvaro och förlora övertygelsen om vem han själv är.

Den andra berättelsen, Vålnader (1986), handlar om privatdetektiven Blue som får ett uppdrag av en man vid namn White, att bevaka en annan man, Black. Blue antar uppdraget och allt eftersom börjar det te sig mer och mer tvivelaktigt. Den sista romanen i trilogin, som heter detsamma som ett vanligt huvudtema inom deckargenren; det låsta rummet, genomsyras också av identitetstemat. Den handlar om jakten efter en man som heter Fanshawe och inleds med raderna: “Det tycks mig nu som om Fanshawe alltid funnits. För mig är han alltings början och utan honom skulle jag knappt veta vem jag är.” Berättelsen slutar med att berättarjaget hittar en röd anteckningsbok som Fanshawe skrivit och vars innehåll blir upp till läsaren själv att lista ut. En tolkning är att det är New York-trilogin själv som utgör anteckningsbokens innehåll.

I ett förord till New York-trilogin skriver Jonas Hassen Khemiri att det finns en risk att boken gör en galen då det inte är en vanlig deckare utan en inverterad, lacansk och bråkig deckare som förvandlar hela världen till ett kodbart system. New York-trilogin tog världen med storm och blev Paul Austers genombrott som hyllad kultförfattare. Den är också det av Austers alla verk som har högst säljarsiffror och som hans författarskap främst förknippas med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *