Vad är Spader dam?

Förutom att Spader dam är ett kort i en kortlek är det också en klassisk novell från 1834 av ryske författaren Aleksandr Pusjkin. Berättelsen kan ses som en berättelse om slumpens avgörande betydelse för spelare och handlar om en officerare vid namn Hermann som aldrig i sitt liv satsat pengar i kortspel innan han via en hörsägen får kännedom om att Grevinnan X vet tre kort som i en viss ordningsföljd alltid ger vinst i kortspel.

Hermann beskrivs som en spelare i själ och hjärta trots det faktum att han aldrig spelat tidigare eftersom hans avhållsamhet varit uträknat. Han ansåg sig inte ha råd “att offra det nödvändiga i hopp om att skaffa sig det överflödiga.” I sin beslutsamhet att få reda på grevinnan X:s hemliga knep för att kunna skaffa sig det överflödiga utan att offra det nödvändiga, manipulerar han sig till kontakt med grevinnan genom hennes unga fosterdotter, Lisaveta Ivanovna. Väl inne i grevinnans rum försöker han först övertala för att därefter hota henne att tala om vilka de tre vinstkorten är. Under hotet skräms grevinnan till döds innan hon hinner avslöja vinstknepet.

En natt kontaktar dock grevinnan som död Hermann och avslöjar mot sin vilja att trean, sjuan och ässet i tur och ordning kommer att ge Hermann vinst. När Hermann senare tog plats vid spelbordet för att tillämpa det hemliga vinstknepet gav trean och sjuan mycket riktigt vinst. Hermann spelade högre än någon spelare där någonsin gjort. När det kom till ässet drog Hermann fel och han höll istället en spader dam i sin hand. Därmed förlorade han sitt höga spel och i novellens epilog framkommer att han blev vansinnig.

Spader dam intar en särskild plats bland Pusjkins klassiska noveller då den tillsammans med Gogols “Kappan” blev en utgångspunkt för den ryska 1800-talslitteraturen och den psykologiska realism som kännetecknar den. Världslitteraturens stora författare Fjodor Dostojevskij betecknade själv Spader dam som “en höjdpunkt i den fantastiska konsten”. Stilen i novellen är minimalistisk och behärskad vilket sägs ha influerat efterföljande ryska författare. Karaktärerna har också sina efterföljare. Inte minst Dostojevskijs Raskolnikov som tros ha sin föregångare i Hermann.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *